21. nov. 2012

ADVENTNI VENČEK iz tila - navodila

Se mi je zdelo da bi ob tej objavi morala napisati kaj o simboliki adventnega venčka. Pa so vsi zapisi tako obširni, da bom samo nakratko prepisala poguglani sestavek:
Adventni venček je eden najpogostejših motivov, ki jih povezujemo z decembrskimi prazniki, vendar mnogi njegove simbolike ne poznajo. Beseda advent izhaja iz latinščine, "adventus" pomeni prihod ("ad" pomeni naprej, "ven" ali "vent" pa je koren latinskega glagola "veno", ki pomeni "priti"). Venci so sicer simbol zmage. V različnih oblikah jih poznamo že od časa starih Rimljanov in so nepogrešljiv del praznikov. Nimajo torej samo dekorativnega pomena.

Me smo na včerajšnji delavnici neodvisno od simbolike, bolj zaradi dekorativnega pomena in uživanja pri izdelavi naredile venčke iz tila.

Recept za izdelavo pa je preprost:

Sestavine: - Metri barvnega tila (kar precej se ga porabi)
                - Obročki iz stiropora (čisto okrogli, ne tisti ki so na krbtni strani ravni)
                - volja za zavezovanje
                - dekorativni dodatki (smrekice, kamenčki,...)

Til narežete na približno 25-30 cm dolge in cca 5 cm široke trakove in si ga razporedite po barvah.

Obroček si namestite med kolena in pričnete zavezovati. Pazite da si vsi vozlički enakomerno na zgornjem vidnem robčku obročkov in da so kar močno zavezani.

Po 30 minutah vozlanja in klepetanja smo se na delavnici kar hitro bližale končnem izdelku. Ko so dekleta navezala vse trakce, smo blago počesale (kar s prsti) v eni smeri in ga obrezale, da je nastal enakomeren krog. Sledile so še dekoracije, ki smo jih kar nalepile in izdelki so bili končani in lepi...

Kot sem prebrala je pa menda vijolična barva tista prava, ki mora biti na adventnem venčku, saj predstavlja mir. No temu se je pa s svojim večkom in izbiro barv najbolj približala moja Tija... 

Še to. Idejo za izdelavo tega venčka sem dobila na Pinterestu. Postopek izdelave sicer ni objavljen, menim pa tale, ki sem ga napisala ni daleč od resnice. Rezultat je tudi na ta način čudovit. In prav ponosna sem na svoje deklice, da se lotijo in dokončajo vsakega izziva.

Lepo bodite in pokažite še vaše venčke, da jih damo v skrinjo idej za naslednje leto.


7 komentarjev:

  1. O, kako barviti, polni energije in pozitivizma so tile vaši venčki. Krasna ideja.
    Škoda, da nismo bližje, moja2 bi tako uživala na tvojih delavnicah.

    OdgovoriIzbriši
  2. Čudoviti, mavrični, razigrani!!!! Super ste ustvarjale , kot vedno!

    Pa tudi slončki iz prejšnje objave so zelo lepi!!!

    OdgovoriIzbriši
  3. Super so tile venčki - taki, da se kar vidi, kako fajni bodo prazniki, ki prihajajo.

    OdgovoriIzbriši
  4. Bravo za te pisane venčke. Super ste.

    OdgovoriIzbriši