24. feb. 2011

Nagradica in prašek

En sončen pozdravček vsem skupaj. Zelo me je razveselila današnja nagradica, ki sem jo dobila od Janje. Janja hvala, da si spomnila name. Ker sem podobno igrico že odigrala samo poklanjam nagradico naprej vsem, ki si boste vzele čas in prebrale tole objavico.



Urejanje moje delavnice pa je že prava Dinastija, če bi ves čas pisala, kako po malem pospravljam bi bili že pri 50. tem delu. Ampak sedaj pa sem res že blizu koncu. Še malo pa bom lahko kaj novega zašila. Ideje se mi kar podijo po glavi in po listkih (ker blok nikoli ni pri roki).

Sem pa vseeno nekaj malega brkljala z mojo pupiko. Za valentinčka sva delali zaljubljene magnetne srčke. Bil je pravi užitek, samo fimo je bil tako grozno suh, da je bilo potrebno kar dobro mesiti. Seveda sem se jih spomnila fotografirati šele zvečer, ko so bili že vsi zapakirani v darilca, tako da je fotkica res slaba.


Sem pa pred kratkim dobila eno e-mail sporočilo z zanimivim receptom kako si narediti svoj pralni prašek. Zdi se mi zanimivo zato vam receptek posredujem. Če bo katera tako navdušena in pridna, da ga bo preizkusila naj nam javi kako ji je uspelo in kako diši☺

DOMAČI PRALNI PRAŠEK
Torej, gre za tekoče pralno sredstvo za perilo, njegova priprava vzame 5 min in cca. 30 centov na liter. gre pa takole:
1 Marseillsko milo (kupi se ga v DM-u npr.) ali drugo naravno rastlinsko milo na zelo male koščke naribaš na ribežnu. Posebej si pripraviš 3 litre vroče vode, v njo pa potem začneš počasi umešavati milo, da se razstopi. Dodaš 1 veliko žlico sode bikarbone in pomešaš. Vodo (oz. sedaj že pralno sredstvo) ni potrebno zavreti - samo toliko, da se milo stopi. Potem še toplo, preden se začne strjevati vliješ v posodo, v kateri naj ostane še nekaj prostora (vsaj še za en liter) in pa posoda naj bo nujno plastična, saj se zaradi neznanega razloga oz. neke kemijske reakcije tole sredstvo strdi v kamen, če ga daš v steklo ali kakšno drugo posodo. Posodo daš na hladno, da se začne tekočina ohlajati, vsake toliko pa jo malo premešaš (zato pride prav dodatni prostor v posodi), da se ne strdi preveč. Če se to slučajno zgodi, se čisto lepo utekočini če premešaš z leseno kuhovnico. Ko se ohladi, dodaj 20-30 kapljic poljubnega eteričnega olja. Če pa želiš še mehkejše perilo pa dodaj še kakšno žličko kisa. Perilo se odlično opere (saj veste, kako se hvalijo da ima Ava koščke mila v prašku), diši pa po starih časih, v glavnem prijetno, sveže. Pa še prijazen do narave si in prihraniš.

No toliko za danes. Lepo se imejte na ta hladen sončen dan. Upam da vam je prinesel vsaj malo dodatne ustvarjalne energije. Lepo se imejte!

6 komentarjev:

  1. Ko boš končala z urejanjem delavnice, pridi še k meni, saj Dinastija ima čez 150 delov. Jaz sem začela septembra, pa se je vse ustavilo in bom najbrž nadaljevala poleti. Osnovni cilj isti- da imam vse na istem mestu in po temah - perle, fimo... Komaj čakam, da vidim tvojo super lepo delavnico in ti urejanja prav nič ne zavidam.

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala za tale recept. Do mene ni prišel, ga bom pa preiskusila.

    OdgovoriIzbriši
  3. No, zanimiv tale recept, pa po mojem še bistveno bolj ekološki! Mene je v zadnjem času ekologija čist obsedla in samo še gledam, kaj bom kupila, da ne bo preveč embalaže, da je bio razgradljivo, da ugašamo luči (moj J. temu sicer pravi gorenjsko, ne ekološko:)...

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala za recept - bo treba preverit na lastni koži :).
    Pridna z urejanjem ustvarjalnice. Počasi se daleč pride in zanesljivo. Kako bodo šele potem leteli izdelki izpod tvojih rok!! Se že veselim!

    OdgovoriIzbriši
  5. Ja, tale recept sem dobila tudi sama, ampak ga nisem sprobala. Bi tudi sama rada izvedela kakšni so učinki. Prakticiram pa občasno kis namesto mehčalca, pa moram reči, da perilo res ne smrdi po kisu, primerno je predvsem za pisano perilo, vendar mehkejše zaradi tega definitivno ni. Te pa je lepo videti znova na blogovski sferi in upam, da kmalu pokažeš novi kotiček.

    OdgovoriIzbriši
  6. Samo da ti pošaljem jedan pozdrav, nadam se da si dobro:)

    OdgovoriIzbriši